Mi a helyzet a bölcsesség fogakkal? Jó egyáltalán valamire?

Mindenkinél a bölcsességfog a legutolsó, ami előtör. Általában 18 és 25 éves életkor között várható a megjelenése, de ez természetesen eltérő időpontban is bekövetkezhet. Általában a bölcsesség fogak teljesen normálisan illeszkednek a fogsorba és semmilyen rendellenességgel nem jár a megjelenésük. Manapság egyre többször fordul elő, hogy mégis bajt okoznak, hiszen az alsó állkapcsunk az idő előrehaladtával veszít méretéből, azaz nincsen elég hely a kibújáshoz.

A nem megfelelő irányba való kibújás az, ami a legnagyobb bajt okozhatja. Kibújhat vízszintesen, de olyan eset is előfordulhat, hogy teljesen rá dől a nagyőrlő fogra, veszélyeztetve annak épségét is. A fogak ilyenkor összetorlódnak és az állcsont, valamint az idegek is károsodhatnak. Létezik olyan is, hogy valakinél teljesen bent marad élete végéig a bölcsesség foga, ha ez nem jár fájdalommal, akkor nincsen semmi probléma. Ha már elkezdett kibújni és ez csak részben valósul meg, akkor gondot okozhat. Mivel nem lehet rendesen kitisztítani így gyakoriak a gyulladások, amelyet mindenképpen meg kell szüntetni.

A bölcsességfog kihúzása ilyenkor megoldást jelenthet. Fiatal korban sokkal könnyebb egy bölcsesség fogat kihúzni, így ezt nem érdemes halogatni. Rágás és harapás tekintetében egyáltalán nincsen szükségünk erre a fogra. A bölcsességfogak kezelése nagyon nehézkes, így a tömés és a gyökérkezelés is komplikált.

A fog eltávolítása csak megfelelő rutinnal végezhető el, így érdemes szakemberhez fordulni. A szájsebészek ma már teljesen fájdalommentesen megoldják ezt a problémát. Ha úgy érezzük, hogy a szomszédos fogakat zavarja ez a fog, akkor minél előbb kezdjük el a bölcsességfog eltávolítását. A későbbiekben sokkal fájdalmasabb tüneteket is okozhat, ha begyullad. Nem érdemes megtartani, hiszen csak probléma lesz vele.

A fog eltávolítása után azonnal nem szabad enni, hiszen meg kell várni, amíg a zsibbadás megszűnik. Kerülni kell az alkoholfogasztást, a kávé valamint a tej fogyasztást is. A sebben ilyenkor véralvadék keletkezik. Öblögetni és szívogatni tilos, hiszen akkor ez az alvadék eltávozik, és nem tud begyógyulni a seb. Fájdalomcsillapítót nyugodtan lehet szedni a gyógyulás alatt, ez lehet Cataflam is, akár napi háromszor. 1-2 nap alatt a szabályok betartása mellett a seb teljesen begyógyul és teljesen a múltba vész a bölcsességfog eltávolítás.

This entry was posted in Szolgáltatás. Bookmark the permalink.