Így segíthet a lumbágó ellen a gyógytorna

Legtöbb esetben a gerinci ágyék környékén alakul ki a lumbágó, hiszen derekunk az, ami a legtöbbször nagy terhelésnek van kitéve. Fizikai túlerőltetés, folyamatos ülőmunka is kiválthatja a betegséget. Nézzük meg, hogy miért ajánlott a lumbágó ellen a gyógytorna.

 

Mit jelent ebben az esetben a gyógytorna

A gyógytorna egy terápiás eljárás, amely a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító képességét. A tornaórák során különféle gyakorlatokat kell elvégezni, amelyek a gerinc izomzatának regenerálódásában segítenek. A gyakorlatok között megtalálhatók a nyújtó és lazító, valamint az erősítést szolgálók is. A célzott erősítő gyakorlatokat a gerinc mellett, valamint a törzsnél megtalálható izmok erősítésére javasolják.  Ezért is ajánlott a lumbágó ellen a gyógytorna. A torna sok esetben kellemetlen érzéssel járhat, de a gyógytornász soha nem fog olyan gyakorlatokat ajánlani, amelyek mérhetetlen fájdalmat okozhatnának. Fontos, hogy mi magunk ne kísérletezzünk a gyakorlatokkal, csak szakértő tanácsára végezzük el azokat.

A gyógytorna pozitív hatásai

A torna nem csak a fájdalmat fogja enyhíteni, hanem meg is szüntetheti.

A kiváltó okok kezelésével meg lehet akadályozni azt, hogy újra kiújuljon a lumbágó. Ez az egyik legtermészetesebb kezelési módszer, amelyet a lumbágó kezelésére alkalmazhatunk, ráadásul akár saját otthonunkban is el tudjuk végezni a gyakorlatokat, gyakorlatsorokat. A nagyobb stabilitásért, az izmok nyújtásának érdekében és a fájdalommentes életért megéri a gyakorlatokat elvégezni.

 

Még mivel védekezhetünk a lumbágó ellen

Teljes életmódváltással a testsúlyunkat is könnyebben kordában tarthatjuk, amely szintén sokszor kiváltó oka lehet a betegségnek. Teljesen meg kell változtatnunk az étrendünket. Pár ételt biztosan el kell majd hagynunk, de a szakemberek nagyon jó étrend variációkat tudnak biztosítani a betegeknek.

 

Mi történik, ha elhagyjuk a gyógytornát?

A gyógytorna kihagyása miatt számolnunk kell a sokkal hosszabb gyógyulási idővel és a feszes izmok később még nagyobb problémát fognak okozni. A torna elhagyása esetén az is előfordulhat, hogy később bizonyos mozdulatokat képtelenek leszünk elvégezni. A lumbágó, torna nélkül akár 6 hétig is elhúzódhat, míg gyógytornával akár 1 hétre is lerövidülhet a fájdalommal érintett időtartam.

 

Pontosan hogyan kezdjünk hozzá a gyógytornához?

Egy rendelőbe érdemes első körben elmenni, ahol egy állapotfelméréssel megállapítják, hogy mennyire súlyos a betegség. Az anamnézis felvétele után egy beszélgetés során feltárják a betegség előzményeit. Mennyire erős a fájdalmunk, mikor jelentkezett a fájdalom és pontosan hol érezzük a fájdalmat? Ha ezekre a kérdésekre válaszolunk, akkor az nagyon nagy segítséget jelent a kezelési terv összeállításához és a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez. A személyre szabott kezelési terv összeállítása csak a fenti lépések után következhet.

This entry was posted in Egészség. Bookmark the permalink.