Nyugdíj előtakarékosság kisokos 2023-ra

A jól megválasztott nyugdíj előtakarékosság ma már döntő befolyással bír, hiszen akinek még legalább 10-20 éve hátravan az aktív munka világában, annak komolyan számolnia kell az állami ellátórendszer gyengeségeivel. Ahogy az a fejlett országok szinte mindegyikében tapasztalható, hazánkban is fokozatosan öregszik el a társadalom, ennek pedig gazdasági szempontból is nagyon komoly következményei vannak.

Az egészségügyi ellátás és a nyugellátás finanszírozását a régóta érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer látja el Magyarországon, ez azonban szinte teljes mértékben az épp aktívan dolgozók által befizetett járulékokra támaszkodik. Mivel a várható élettartam növekedése mellett egyre csökken a gyermekvállalási kedv, a nyugdíjakat évről évre tovább kell folyósítani, ami fokozza a járulékfizetőkre háruló nyomást. Ez utóbbi lassan kritikus szintet ér el, így a nyugdíjkorhatár emelkedése mellett az összegek reálértékének csökkenésével kell számolni. A Grantis nyugdíj előtakarékosság szakértői ezért fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy már most el kell kezdeni időskori anyagi biztonságunk megteremtését, ellenkező esetben akár drasztikus életszínvonal eséssel is szembesülhetünk a későbbiekben. Ugyanakkor kardinális a számunkra legoptimálisabb megoldást választani, hiszen hosszú távon csak így érhetünk el sikereket.

Nyugdíj előtakarékosság – milyen szempontok szerint mérlegeljünk?

Miképp általánosságban a pénzügyeinkhez, úgy a nyugdíj előtakarékosság kérdéséhez is körültekintően és tudatosan kell hozzáállnunk. Tekintettel arra, hogy az állami nyugellátás problémái már régóta jól láthatók, a szolgáltatók számtalan kiváló eszközt kínálnak megoldásként. Ám a hatalmas választék egyben komoly dilemmát is jelent, lévén laikusként nagyon nehéz meghatározni, évtizedes távlatokat tekintve mivel is járunk a legjobban. Mivel a jövőnket meghatározó, komoly döntésről van szó, a megfelelő konstrukció kiválasztásához feltétlenül érdemes szakmai segítséget igénybe vennünk. Ugyanakkor a nyugdíj előtakarékosság kapcsán is igaz, hogy a választott eszköznek összhangban kell lennie az elvárásainkkal és a lehetőségeinkkel egyaránt. Első körben tehát ezeket a kérdéseket kell tisztázni és precízen meghatározni, milyen célokat is szeretnénk elérni. Ennek érdekében a ma elérhető nyugdíj előtakarékosság konstrukciók ismerete elengedhetetlen, ám tudnunk kell, mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni, milyen összeget fordítanánk a megtakarításra és persze az sem mindegy, szeretnénk-e mi meghozni a befektetési döntéseket.

Milyen eszközök közül választhatunk?

Noha dönthetünk úgy, hogy valamilyen klasszikus, hagyományos módszer segítségével alapozzuk meg nyugdíjas éveink anyagi biztonságát, feltétlen érdemes kihasználni azokat a megtakarítási formákat, amikre állami támogatás érhető el. Jelenleg három ilyennel találkozhatunk a kínálatban, egész pontosan ezek az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla. Az igénybe vehető adójóváírás maximuma konstrukciónkként eltér, összességében azonban 280 ezer forintban van maximalizálva a visszatérítés éves mértéke. Hosszú távon azonban ezzel jelentős plusz hozam érhető el, lévén ezek az eszközök elsősorban évtizedes távlatokra lettek kifejlesztve. Ugyanakkor mielőtt választanánk, számtalan tényezőt meg kell vizsgálnunk, ugyanis az egyes megoldások kondíciói nagyban eltérnek. Mérlegelni kell, szükségünk van-e kockázatviselési szolgáltatásra is, hiszen ez esetben a biztosítói forma lesz az ideális, ám az is kardinális, mennyi időnk van hátra a nyugdíjig, mekkora hozamot szeretnénk elérni és döntő befolyással bír kockázattűrő képességünk is.

Rengeteget segít egy független pénzügyi szakértő útmutatása

Nem ritka azonban az sem, amikor csak egy diverzifikált portfólióval érhetjük el a kívánt eredményt. Ilyenkor többféle nyugdíj előtakarékosság együttes alkalmazása történik, ám ehhez nagyon alapos tervezés szükséges, melynek során nem csak a céljainkat, de a rendelkezésre álló lehetőségeket is mérlegelni kell. Tudniillik nem csupán az jár komoly következményekkel, amikor nem kellőképp felkészülten várjuk a nyugdíjas éveinket, de ha túlvállaljuk magunkat nyugdíj előtakarékosság tekintetében, akkor az előbb, vagy utóbb oda vezet, hogy felhagyunk a befektetéssel. Ezért aztán elengedhetetlen, hogy úgy legyen összeállítva a személyes csomagunk, hogy az nem csak most, de a későbbiekben se jelentsen túl nagy terhet. Jól látszik tehát, hogy megannyi szempont együttes vizsgálatával érhető csak el a kívánt eredmény, ám ez laikusként bizony embert próbáló feladat lehet. Szerencsére egy független pénzügyi szakértő segítségével gyorsan választ kaphatunk a felmerülő kérdésekre és az évtizedes tapasztalatnak köszönhetően garantáltan a legoptimálisabb portfólió kerül összeállításra. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a szakember kizárólag a mi érdekeink szerint jár el a nyugdíj előtakarékosság megválasztásánál, ez pedig olyan előny, amivel feltétlenül érdemes élnünk.

This entry was posted in Szolgáltatás. Bookmark the permalink.