Nem kell, hogy az alkoholizmusból felépülés sötét legyen, mint az éjszaka

Városban nőttem fel, ezért egészen hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy mikor éjjel az ember felnéz az égre, főleg narancssárga és hasonló árnyalatú foltokat lát. Persze voltam olyan helyeken, ahol látszottak a csillagok, mégis, egy élmény szerintem örökre meg fog maradni. Egy szilveszter este volt Döbröntén. Az exem családjával ünnepeltük itt az újévet, és éjszaka kimentem egyet sétálni.

Mint mondtam, voltam már falun korábban és láttam csillagos eget. Ez azonban teljesen más volt. Döbrönte egy völgyben fekszik és szinte semmi fény nincsen éjszaka. Ezért olyan volt, mintha a csillagok körülvettek volna. Hideg volt, egyedül voltam és mégis, azt éreztem, hogy valami hatalmas dolognak vagyok a része. Még most is, ha éjszakánként felnézek az égre, többször eszembe jut ez a kép és mindig elmosolyodok.

A sötétség azonban nem mindig pozitív dolog és az egyik barátom pont egy ilyen sötét helyen volt. Az utóbbi hónapokban észrevettem, hogy egyre többet iszik alkoholt. Először csak legyintettem rá, aztán a Felépülök nevű oldalon rengeteg információt találtam arról, hogy mikről lehet felismerni a kialakuló alkoholizmus tüneteit. Áthívtam a barátomat és elmondtam neki, hogy nincs semmi baj, de lehet, hogy érdemes lennie ránéznie erre az oldalra.

Együtt pedig elkezdtük olvasni a Felépülök nevű oldalt, az alkoholizmus tünetei kapcsán. Nagyon örültem, hogy már mikor beléptünk, az oldal egy barátságos aurával rendelkezik. Akinek már volt függősége, az pontosan tudja, hogy a legnehezebb dolog az első lépés megtétele. Ha pedig a Felépülök oldala nem lett volna ilyen kellemesen kialakítva, akkor könnyen lehet, hogy azonnal elijesztené az adott felépülni kívánó embert.

A Felépülök oldalán több tájékoztató is elérhető alkoholizmus kapcsán. Mi rögtön kiválasztottuk azt, ami bemutatja, hogy az alkoholizmusnak milyen fokozatai vannak. Ez azért volt fontos, mert alapjáraton senki sem gondolja magáról azt, hogy alkoholista. A Felépülök cikkeiből pedig megtudhattok, hogy ez miért van ennyire beépülve a társadalmunkba.

Elsősorban az emberek mindig extrém végletekben szoktak gondolkozni. Tehát, ha feljön az a szó, hogy alkoholizmus, nem arra fogunk gondolni, hogy valaki minden nap iszik egy kicsit, hanem, hogy öntudatlanul fekszik az árokparton. A Felépülök azonban bemutatta, hogy az alkoholizmus nem mindig mutatja ennyire durva formáját. Sőt, még talán veszélyesebb is ez a lappangó dolog, mivel szép lassan durva függőséghez vezet.

Az alkohol, bármennyire is boldoggá teszi az embert egy rövid időre, sajnos nem úgy működik, mint mondjuk a kedvenc ételünk. Az alkohol szép lassan függőséget okoz, mivel egyre többre lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást. Ekkor pedig már az alkoholizmus kapujában állunk, ahonnan nehéz visszalépni.

Ezért is örültem, hogy végül a barátom el tudta fogadni, hogy még most kell megfognunk ezt a problémát. Egyedül azonban az ember sokszor tesz ígéreteket arról, hogy soha többé nem fog inni, mégis, ezeket nagyon nehéz betartani és sokszor el sem lehet várni az adott személytől. Ezért is volt annyira fantasztikus lehetőség, amit a Felépülök oldala kívánt. Pont most indult egy felépülési programjuk, amely során megpróbálják az alkoholizmussal küzdő személy teljes rehabilitációját. Utánanéztünk a véleményeknek és rengeteg ember mondta azt, hogy képes volt a Felépülök oldanának segítségével leküzdeni az alkoholizmust. Tudom, hogy a barátom előtt hosszú út áll még, de most már nyugodtabb vagyok, mert megtettük az első lépést.

This entry was posted in Szolgáltatás. Bookmark the permalink.