Mikor érdemes fűkaszát használni?

fűkaszaA fűnyírás egyeseknek élvezettel teli kikapcsolódás, míg másoknak inkább napi, heti vagy ritkább robot. Talán többeknek már most eszébe jut, hogy tavasszal ismét indul a „gépszíj” és újra a napi / heti rutin része lesz a fű nyírása. Azonban bármelyik típusú ember is legyünk, a leginkább megfelelő eszközökkel jobban fog esni a munka…

Mi az a fűkasza pontosan?

A fűnyíróval nem olyan egyszerű összekeverni egy fűkaszát, hiszen az előbbi általában egy négy kerekes, dobozszerű gép, ami gurul, mi pedig toljuk. A fűkasza ezzel szemben egy vágó eszköz egy hosszú rúd végén.

A fűszegélynyíró jobban hasonlít a fűkaszára, de az előbbi nyele általában hajlított, a vágófeje pedig bowdenes.

Miért van szükség különböző „gyepkarbantartó” eszközökre?

 

Amikor fűnyírásra gondolunk, lehet, hogy egy kertváros képe jut eszünkbe, ahol egy négyzet alakú, egyenletes területen kell füvet nyírnunk, amit tökéletesen megold egy fűnyíró. De nem mindig ez a helyzet. Van, hogy meredek területen kell dolgoznunk, de még ennél is fontosabb: van, hogy árkok, bozótok, fák, tavacskák, stb. is a gondozott területünk részei.

Mikor használjunk fűkaszát?

Ezt a választást elsősorban az erősebb (szárú) és/vagy elvadult növények, az egyenetlen terep, az árkok (főleg a vizes árkok), a víz melletti nagyobb terület, a nehezen megkerülhető tereptárgyak indokolják.

Leegyszerűsítve: ha nem csupán sima gyepet szeretne egyenletesre lenyírni, akkor az Emaki szerint érdemesebb már fűkaszát használni.

Egyenletes gyepre is működik a fűkasza?

Elvi akadálya nincs annak, hogy fűkaszával kezeljük a teljesen sima és egyenletes gyepünket otthon. Ez keveseknek lesz a kedvenc elfoglaltsága, de ha a „kerti fitnesz” szóra úgy érezzük, hogy egy villanykörte gyulladt fej a fejünkben (vagy képregény módjára egy buborékban megjelent a fejünk felett), akkor ez is szóba jöhet, mint lehetőség. Ha a kertünknek vannak olyan részei, ahol nagyon sokat kell „trükközni” egy hagyományos fűnyíróval, akkor arany középútként egy megfelelő fűkasza lehet a legjobb megoldás.

Egy fűkaszának soha nincs kereke?

Ahogy fentebb írtuk, a fűkasza általában egy hosszú rúd végén egy vágó eszköz, de ez nincs mindig így. Létezik az alternáló fűkasza kifejezés is: a Hecht 587-es például egy nagyon masszív készülék, amely alkalmas magas szárú növények vágására is. Ilyen a palagfű, „elvadult fű” és sok féle gaz is.

Nézzük meg néhány tulajdonságát:

  • ~ 0,2 literes benzines motorja közel 5 lóerős és 4 ütemű,
  • 0,87 méteres a munkaszélessége,
  • vágási magassága állítható 1,5 cm és 9 cm között,
  • súlya 59 kilogramm,
  • kerekeinek a mérete 13 cm x 3,5 – 6 cm,
  • maximum nyomatéka 10,5 Nm,
  • a háza pedig fémből készült.
This entry was posted in Webshop. Bookmark the permalink.