Miért pont halat eszünk karácsonykor

A legtöbb családban a karácsonyi vacsora elképzelhetetlen hal nélkül. Régebben halászlé és a rántott hal került az asztalra. Ma már sokkal változatosabban készülnek a halételek és persze nem csak pontyból, ahogy a receptneked halételei is bizonyítják, ahol több mint 200 féle halételből válogathat.

halA hal tulajdonképpen a hagyományok szerint azért került a karácsonyi asztalra, mert december 24-ig tartott a szigorú karácsonyi böjt, és kizárólag zöldségeket, gyümölcsöket és tésztaféléket lehetett fogyasztani a keresztény hagyomány szerint. A szigorú böjtöt enyhítendő a böjt tilalom idején a nemesség a békacombot és a halat tette az ünnepi asztalra.

De a hal helyének a karácsonyi asztalon egy másik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, így a halak a megkeresztelt és megtért emberek szimbólumává is váltak, és jelentik azokat, akik krisztus követői. Hozzánk valószínűleg német- osztrák közvetítéssel került és mindössze 150 éve vált szokássá.

A néphagyomány pedig úgy tartja, hogy a hal gyors mozgása a halat fogyasztó család gyors előrehaladását segíti az újévben. A halpikkely, azaz a halpénz gazdagságot ígér, mint ahogy a borsó, a bab és a mák fogyasztása is. A néphit bőségvarázsló erőt tulajdonít a húsos káposztának is, ami nagyon sokféle formában ezért kerül a legtöbb év végi, újévi asztalra.

This entry was posted in Szolgáltatás. Bookmark the permalink.